Varsány

 

Oldalak

December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC

A Kistérség

Varsány pdf letöltés

Építészeti és történelmi emléke a barokk stílusú római katolikustemplom, mely néhány részletében megőrizte kora-gótikus stílusát is.  A templom műemlék.

Az endrefalvai plébánián lévő 1755-ös Canonica Visitáció szerint Szt. János evangélista és apostol tiszteletére 1745-ben építik fel a templomot régi maradványokból. Körülötte temető volt. 1995-ben a torony fazsindelyt kapott. A harangot Brunner József öntötte 1791-ben.

A templom védőszentje Szent János apostol. A szentély boltíves, barokk boltozatú. A főoltáron Szent Rókus és Sebestyén fából készült szobra áll.  A szentségház díszítése rokokó. A sekrestye dongaboltozatos. Díszes a szószék: Szent Ilona, Szent Katalin és Szent Borbála szobrai díszítik.

A templom oldalán I. és II. világháborús hősök emléktáblája található. A templomkertben lévő Lurdi barlang és a stáció 1964-ben készült.  A  Prónay család két kúriája a XIX. században épült.

Említésre méltó látványosság: néhai Kuris József kovácspatkoló díszes vaskerítése, mely a Rákóczi út 24. alatt található.

A falu egyik vallási jellegű építménye a XVIII. században épült barokk stílusban, melyet később romantikus stílusban alakították át. A belső tér szűkösségét ellensúlyozza a belépő elé táruló kép. A félköríves szentélyben található oltáron egy nagyon szép Mária szobor látható. A kápolnában minden évben – szeptember 8-án – Kisboldogasszonykor ünnepélyes szent misét tartanak. Ezen a napon a kápolna belseje, valamint a környezete virágokkal van kidíszítve. A Magyarok Nagyasszonya Kápolna magán tulajdonban van.

A klasszicista kúriát 1830-ban építették, de a későbbi felújítások során a jelentős átalakítások elrontották. Az épület lakóházként funkcionál, de igen rossz állapotú.

A kúriát a Harmos birtokos család építtette 1800 körül, klasszicista stílusban. 1826-ban már a Harmos-örökösöket említették a tulajdonosok között. Később az épületnek Grünbaum nevezetű bérlője volt. 1920-ban a kúria a Kiss család tulajdonába került. Az épületet közben átalakították. Az épület földszintes, téglalap alaprajzú, magas, kontyolt nyeregtetővel. Észak-keleti oldalfalához kis újkori kiugró épült, ez megjelenésében is elüt a főépülettől. Az udvari homlokzaton négy fejezetes talppillér között két félköríves árkád és egy befalazott szakasz látható. Az árkádok közül az egyik padlásfeljáró, a másik kis, nyitott előtérbe vezet. A bővítés előtti épület négy sarkán fejezetes falpillérek, fent erőteljes ereszpárkány látható. Az ablakok keresztezettek, dél-nyugati homlokzatán kis szoborfülke van elhelyezve. A kúria kétmenetes épület, helyiségei gerendás födémmel készültek. A konyhában lévő szabadkéményes, “25 kenyérre való” kemencét az 1960-as években bontották le. Ma már új tulajdonosa van.

A Varsány középpontjában álló római katolikus templomot már a XII. században említik a krónikák. A gótikus eredetű (más vélemények szerint román stílusú) templomot a XVIII. században barokk stílusban építették át. Gótikus eredetét a déli kapu maradványa jelzi.

Az átalakításnál tornya még nem volt, a haranglábat viszont megemlítették 1731, 1761 és 1789-ben. Az 1818-as Canonica Visitatio szerint 1802-ben leégett. Ebben az időben kazettás famennyezete (ma is az van) volt, a leírás a méreteit is megadta: hossza 11 méter, szélessége 6,80 méter. 1841-ben bővítették a templomot, a korabeli feljegyzésekben 18,50 méter hosszúságúként szerepel.

Az 1911-es Canonica Visitatio alapján gúlasisakos tornya 1903-ban épült. (más adatok szerint a XIX. században) 1957-ben nagyszabású bővítésen esett át. Ekkor készült a kereszthajó, a szentély és a két sekrestye. A gótikus kapu 1963-ban lett felfedezve. Újkori ablakai félkörívesek, a déli hajóoldal első és második ablaka között épségben megmaradt csúcsíves kő kapukeret került elő, rajta fekete és vörös festéknyomok láthatók.

A második és a harmadik ablak között a fal anyaga és néhány repedés jelzi a középkori hajótest sarkát. A mostani, végleges elrendezést 1985-86-ban kapta, amikor a belső elkészült, a templom nyugati falát teljesen teljesen betöltő szekkó, amely Krisztus életét a születéstől a mennybe menetelig foglalja össze. A szekkó készítője Korga György festőművész.A kazettás mennyezeten Szűz Mária és Jézus Krisztus szimbólumai láthatók,amelyet Lengyel Rita festőművész készített.

A templom műemlékké lett nyilvánítva, védőszentje Szent Mihály.

A víztározótól 2,5 km-re, természetvédelmi terülten áll a tábi szomorú fehér fűz, amely egyedülálló ritkaságnak számít: földre támaszkodó gallyai gyökeret eresztettek s maguk is fává fejlődtek, s az egyetlen fából már egész liget sarjadt.
A tábi víztározó és környéke amellett, hogy alkalmas a pihenésre és kikapcsolódásra, a sporthorgászok paradicsomává is vált.

Az I.világháborúban hadbavonult varsányiak közül huszonketten soha nem térhettek haza falujukba, hősi halált haltak. Emléküket az 1924-ben a templommal szemben felállított emlékmű őrzi.

Ez az emlékmű a Művelődési Ház melletti, Millecentenáriumi emlékparkban áll. Az emlékművet Varsány Község Önkormányzata állíttatta, 1997-ben.

A Római Katolikus Templom és a Községháza közötti területen került felállításra a Bobály Attila szobrászművész által készített II. világháború helyi áldozatainak emlékét megörökítő emlékmű. A szobor avatására 2002. október 23-án – ünnepélyes keretek között -került sor.

A 375 cm magasságú emlékmű mesterségesen kialakított dombra lett helyezve, fő eleme a középen látható mitikus állatfigurákkal díszített bronz életfa, amely a kereszt súlya alatt eleső Krisztus-alakkal a Jesse fája motívumra utal. A mű alkotóelemei: baloldalt várandós asszony, jobboldalt egy katonafigura, mindezek alatt – a kőtalpazat elülső részén két bárányfigura, hátulsó oldalán kígyómotívum, melyek domborműszerűen kerültek megjelenítésre.

A Képző-és Iparművészeti Lektorátus szakvéleménye alapján: „ A plasztika többrétegű jelentéstartalma egyaránt idézi az ősi magyar hitvilágot (a fán látható, szarvasagancsot viselő paripa) és a keresztény szenvedéstörténetet.” Az emlékmű magába hordozza a születés és a halál gondolatát.

Forrás és további információ itt található.

 
 

Iratkozzon fel hirlevelünkre

* = required field

powered by MailChimp!

Kapcsolat