Szécsény

 

Oldalak

December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC

A Kistérség

Szécsény

Kubinyi Ferenc Múzeum

Szécsény leglátványosabb épülete a Forgách kastély. A magyar vidéki barokk építészet értékes emléke. Az épület előzménye, a középkori várkastély 1456-ban már áll. A mai barokk kastélyt a Forgách-család 1753-63 táján építteti meg. Utolsó tulajdonosa, Lipthay Béla jelképes összegért adta el a magyar államnak. A tulajdonosi jogokat a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gyakorolja. Kiemelt műemlék. Altalaja és környezete régészeti védést is kapott. Parkja természetvédelmi terület. Első helyreállítása a hetvenes években zajlott. 1973-tól közgyűjteményi funkciót lát el. A XIX. századi neves politikus, régész és természettudós Kubinyi Ferenc nevét viselő múzeum Nógrád megye régészeti, történeti emlékeit gyűjti. A kastély 2005-ös teljes felújítása után új kiállításokkal várja látogatóit.

TÁRGYAKBA ZÁRT MÚLT
Fejezetek Nógrád megye újkőkorából

Őskori kiállításunk első részében az újkőkori mindennapi életet mutatjuk be, a Nógrád megyében feltárt lelőhelyek eredményei alapján. Nemcsak a tárlókban elhelyezett tárgyak segítenek az újkőkori életmód megismerésében, hanem egy dioráma révén nyerhetünk betekintést a korabeli kis település mindennapjaiba. Az élet velejárója az elmúlás is, így egy rekonstruált sírt is megtekinthet a nagyközönség.

A második részben egy elképzelt bronzkori temetési szertartást ábrázoló dioráma kapta a központi szerepet: halottat búcsúztató asszonyokat a holttest körüli utolsó rituális cselekedetek végzése közben láthatjuk. A bábuk eredeti műtárgy ékszereket viselnek, és eredeti bronzkori tárgyakat használnak.
A dioráma tematikáját egészíti ki a hagyományos vitrines bemutató: itt a bronzmegmunkálás eszközeit, rituális célú és tartalmú tárgyakat, pl. bajelhárító szereppel bíró csüngőket és amuletteket, valamint a hitvilág és esztétikum összekapcsolódását bemutató tárgyakat láthatjuk. Külön egységben egy urnasír rekonstrukcióját mutatjuk be.

„VÁR ÁLLOTT…”
vártörténeti kiállítás

Nógrád megye jelenlegi területe igen gazdag középkori várakban, várhelyekben. E maradványok egy része a XIII. századtól folyamatosan épülő kővár, ma látványos rom. Más erősségek a helyiek számára is alig ismerten simulnak a tájba. A tizenegy műemlék-vár mellett közel ötven kisebb-nagyobb, jelenleg földvárként vagy várhelyként meghatározott várról van információ. Az utóbbi évtizedekben folyt feltárások, kutatások eredményeként a magyar középkor egy-egy időszakának jellemző típusait mutatja be a teljesség igénye nélkül. E várak beszédes tanúi történelmünknek, társadalmi változásainknak. Szeretnénk annyit láttatni e korabeli várakból, típusaikból, amennyit csak jelen ismereteink szerint lehet, egyúttal kedvet csinálni látogatóinknak a helyszínek felkeresésére.

Az ispánsági várak szűk ismertetése mellett a kiállítás a korai vártípusok közül az erődített templomos helyeket, a halomvárakat (mottékat) és a korai kővárakat is bemutatja néhány példán. A XIII – XIV. századi várépítési hullám egyik látványos példája Hollókő korai periódusú makettje.
A XV. századi építkezéseket a tari udvarház és a zagyvafői vár szemlélteti. Zagyvafő tömegrekonstrukciója maketten tekinthető meg. A XV. század végének reprezentációs építkezéseit Nógrád és Gyarmat képviseli.
A kiállítás második termében a törökkori várháborúk nógrádi végvárait mutatjuk be. A megye területén állandósuló végvári vonalak nemcsak hadászati ütköző zónát hoztak létre.A kiállítás alcíme – Két világ határán – és a várfeltárások leletanyaga azt a kulturális kettősséget jelzi, amely a korabeli nyugati és keleti kultúrák itt létre jövő szubkultúrájára volt jellemző. E mellett jelzés-szerűen megjelenik a hadászat és várvédelem fejlődése is. A kiállításban a középkori Szécsény mellett láthatjuk maketten Drégely 1552. előtti állapotát és a palánképítkezés szerkezeti megoldását is.

„NEMCSAK A NEMZETNEK, DE AZ EGYETEMES EURÓPÁNAK IS SZOLGÁLHASSUNK”
II. Rákóczi Ferenc és Nógrád megye

Az emlékkiállítás fókuszában Nógrád megye két fontos eseménye, az 1705 szeptemberében Szécsényben tartott országgyűlés, valamint az 1710 januárjában, Romhány és Érsekvadkert mezején lezajlott romhányi ütközetként ismert sorsdöntő csata áll.
A vizuális megjelenítések is ezekre az eseményekre utalnak:

- Gács várkastélyának teremjelenete Ráday Pál, Kajáli Pál és Kajáli Klára alakjával, a Rákóczihoz való csatlakozás eszményének megfogalmazása.
- A szécsényi országgyűlés politikai eseménytörténete, Rákóczi Ferenc vezérlőfejedelemmé választása, a Rákóczi szabadságharc alkotmányának megszületése.
- A romhányi csata lezajlása a végkifejlete.

A XIX. SZÁZAD VÉGI KASTÉLYBELSŐ NŐI LAKOSZTÁLYA

Az állandó kiállítás a Forgách-kastély egykori hangulatát idézi.
A sorozatos tulajdonosváltás miatt a leginkább rekonstruálható XIX. század végét mutatja a tárlat, amikor Pulszky Ágost és neje volt a kastély birtokosa. A három helységből álló enteriőr egy női szalon, olvasószoba, és hálószoba bemutatásával próbálja felidézni a kastélybeli életmódot, egyben a XIX. század végi historizáló és eklektikus lakáskultúra jellemzőivel is megismerteti a látogatót.

Nyitva tartás:

kedd-vasárnap: 10-16 óra
hétfő: szünnap

 

Belépőjegy árak:

Ft  

Felnőtt

800

Diák, nyugdíjas

400

Felnőtt – kamara

300

Diák, nyugdíjas – kamara

150

Csoportos felnőtt 10 fő felett

600/fő

Csoportos diák 10 fő felett

300/fő

Támogatói jegy

500, 1000

Video

1500

Fotó

1050

Szakmai tárlatvezetés

3150

Tárlatvezetés

1000

Szécsény várának maradványai

Az Ipoly-völgy szélén, a folyó hajdani teraszának peremén állt egykor a vár. Építésének pontos ideje nem ismert, egy 1461-ben keltezett oklevél már megemlékezik róla. Egykor a ferences templomot és a kolostort is magába foglalta. A 16. század második felében Disznóssy Ferenc várkapitány felgyújtatta. Az egykori gótikus vár falainak maradványát a Forgách-kastély építéséhez használták fel. A külső tornyokkal, széles árkokkal és palánkkaI erősített várból csak falrészek, a kilátónak használt északnyugati sarokbástya és a 10 m átmérőjű, kör alakú északkeleti sarokbástya (Bástyamúzeum) maradt meg.

Tel: 32/370-143

Tűztorony

A pestis járvány elmúltának emlékére épült fa harangláb helyére építették. 1893-ban kétemeletes toronnyá alakították a Tűzőrség számára. 1929-ben egy harmadik emelet ráépítésére került sor, ekkor kapta jelenlegi bádogfedelű sisakját is. Az egész építmény, valószínűleg a talaj egy agyagrétegének megcsúszása miatt, szemmel láthatóan ferde, észak felé dőlt. Ez a mozgás a mai napig érzékelhető, évente néhány milliméter. 2004-ben a Tűztorony története és tűzoltó-kiállítás nyílt meg az épületben.

TŰZTORONY NYITVA TARTÁSA:

2009. szeptember 30-ig

Hétfőtől – szombatig: 9.00-17.30
Vasárnap: zárva

2009. október 1-től

Hétfőtől – péntekig: 9.00-17.00
Szombaton és vasárnap: zárva

A csoportok bejelentése a művelődési központ elérhetőségein (06/32-370-860, krudy.muvhaz@gmail.com)

Azokon a napokon, amelyeken a Tűztorony nincs nyitva, lehetőség van arra, hogy előre egyezetett időpontokban mégis fogadjon csoportokat.
Lehetőség szerint legkésőbb a látogatás előtt 1 nappal jelentsék be a látogatási igényüket és annak időpontját az alábbi telefonszámon: Laczkóné Uhrin Erzsébet 06/70-395-1899

Belépődíjak: Felnőtt – 400 Ft / Diák, nyugdíjas – 200 Ft / Családi jegy – 1000 Ft

Ferences templom

Gondozott parkban, az egykori várkerület északnyugati végén áll az 1332-es pápai engedély alapján épített nagyméretű műemlék templom. Szentélyében a 14. század gótikus stílusjegyei láthatók. Legértékesebb része a sekrestye, amelynek szép csillagboltozatát egyetlen nyolcszögű figurális fejezetű pillér tartja. A jelenlegi barokk hajót 1696-ban építették hozzá. A kolostor 1694-1734 között épült boltozatos kerengővel és zárt díszudvarral. A templomból juthatunk fel a kolostor gótikus boltozatú emeleti szobájába, ahol Rákóczi fejedelem megszállt. 1989-ben a ferencesek újra birtokukba vették az épületet.

Kérjük a tisztelt látogatókat, hogy a hely szelleméhez méltó öltözékben jelenjenek meg (nők és férfiak egyaránt fedett vállal, térd alatt érő öltözetben)!

Nyitva tartás:   kedd-szombat 10-16 óráig (vasárnap és hétfőn zárva)
Az idegenvezetés minden egész órában indul, időtartama 50 perc (idegenvezető: Ríz Attila Tel.:+36205201761)

Belépődíj:
felnőtt: 500 Ft/fő,
gyermek: 250 Ft/fő (18 éves korig)
Telefon: 32/370-076

Szentháromság szobor

A pestisjárvány megszűnésének emlékére állíttatta Forgách Zsigmond és felesége a Szentháromság-szobrot a 18. században.

Gyógyszertár

A Rákóczi utca 67. számú épületben működött Nógrád megye legrégibb, XVIII. századból való gyógyszertára.

A Haynald kapu

A régi Velics házhoz tartozó kert kapuja. Haynald Lajos érsekről kapta a nevét, aki ebben a házban született és hármas intézményt – iskola, kórház, árvaház – alapított Szécsényben.

 Várkert

A Forgách kastély alján található a Várkert. A nagykiterjedésű gondozott terület a sétálni, és kikapcsolódni vágyó turisták, fiatalok kedvence. A gyönyörű fekvésű terület kavicsos sétányokkal behálózott tájvédelmi körzet nagyon szép turisztikai látnivalót kínál. A területen fekvő kis és nagy tó vízelvezető árkaival és szép fahidjaival okoz örömöt a természetszerető turistáknak.

 Sétálóutca

A történelmi belvárost behálózzák a város díszburkolatú sétálóutcák. Az utcákon körbejárva Szécsény majdnem minden műemléke és turisztikai látnivalója a kastély, a várkert, a bástyák, a várfalak, a romtemplom, a templom, és egykori várkapu bejáratánál a gyógyszertár, és a Szentháromság szobor megtekinthető. A belső sétálóutcán ami a négyzet alakú Déli bástya mellett vezet az egykori várárok mellett a Velich ház udvarára és a Haynald kapun át a város főutcájára. A Haynald kapuval szemben a Tűztorny található. A virágos sétálóutca a kovácsoltvas padokkal és lámpaoszlopokkal hangulatos kiegíszítője városunknak.

Kézművesház

3170 Szécsény, Ady Endre út 4. Tel/fax: 32/370-777

A Kézművesház 2005. december 2-án került átadásra. A ház alapterülete több mint 200 m2. Elhelyezkedését tekintve a történelmi belváros frekventált helyén található.  A Kézművesházban lehetőség nyílik, elsősorban szakmai rendezvények, konferenciák, work-shopok, civil szervezetek közgyűléseinek megrendezésére. A város és térségének lakóit, az ideérkező turistákat egy európai színvonalú házban tudjuk fogadni. Teljes körű információkkal szolgálunk Szécsény és Magyarország látnivalóival, szálláshelyeivel kapcsolatban. Ezt folyamatosan bővülő, színes kiadványaink, tájékoztató füzeteink teszik lehetővé.

Ajánlataink:
- Ajándéktárgyak, könyvek, képeslapok árusítása
- Ingyenes kiadványok

http://www.szecseny.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=71

 
 

Iratkozzon fel hirlevelünkre

* = required field

powered by MailChimp!

Kapcsolat