Nagylóc

 

Oldalak

December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC

A Kistérség

Nagylóc

A templom a XV. században épült. A szentély, a torony és a főhajó megőrizte gótikus jellegét. A két mellékhajó 1888-ban készült neogótikus stílusban. Az egyhajós templom a XV….

A templom a XV. században épült. A szentély, a torony és a főhajó megőrizte gótikus jellegét. A két mellékhajó 1888-ban készült neogótikus stílusban.

Az egyhajós templom a XV. században épült. Boltozata a középkor során tönkrement, 1731-ben már síkmennyezettel említették. 1755 előtt a szentélyt ismét boltozták. Nagyarányú bővítést végeztek 1888-ban: ekkor készültek a neogótikus oldalhajók, a bejáratok kőbélései és a torony negyedik emelete. Orgonája is ebből az időből való. A templom háromhajós, megközelítően keletelt, előreugró középtoronnyal. A hajó oldalfalainak áttörésével az oldalhajók neogót árkádokkal kapcsolódnak az épülethez. A belső tér síkmennyezetű, a karzatot tartó újabb keresztboltozat két pilléren nyugszik.

Zsunypuszta után úgy másfél kilométernyire a közút mellett áll a szépen faragott, népies fafeszület.

A legelő jelentős madárélőhely: visszatérő vendégek a fehér gólyák, egész évben pedig a kis rágcsálókkal táplálkozó ragadozók, egerésző és gatyás ölyvek, ritkábban barna és kékes rétihéják vadászterülete.

A falu a Cserhát Őr-hegy nevű csúcsa alá települt. A hegyet őshonos erdőségek borítják. Az egyik itteni sziklában lábnyomszerű bemélyedések láthatók: a helyi hagyomány szerint Jézus Krisztus lábnyomai.

Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt műemlék Római Katolikus Templom a XV. században épült. Bár a XIX. században jelentősen átalakították, mégis megőrizte eredeti támpilléreit, középkori ajtó és ablaknyílásait. Két mellékhajója neogótikus stílusú, 1888-ban épült. Orgonája is ebből az időből származik.
A község délkeleti részén található kápolna XVIII. századi építmény.
A község fölé magasodó Őrhegy népszerű kirándulóhely, őshonos erdőségek borítják. Az egyik itteni sziklában lábnyomszerű bemélyedések találhatók, a legenda szerint ezek Jézus és szamarának lábnyomai.

Jellegzetes palóc házak.

1994-ben épült Sportcsarnok hálózsákos elhelyezést biztosít.

Forrás és további információ: Nagylóc község honlapja, vendegvaro.hu,

 
 

Iratkozzon fel hirlevelünkre

* = required field

powered by MailChimp!

Kapcsolat