Programcsomagok

 

Oldalak

October 2021
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

A Kistérség

pdf letöltés

Történelmi és hagyományőrző programajánlatok a Szécsényi Kistérségben

Történelmi séták:

2 nap, Hollókő-Szécsény
1. nap Hollókő

Történelmi utazásunk első állomása Hollókőbe vezessen. A hollókői vár az ófaluval együtt 1987 óta az UNESCO világörökségek listáján is szerepel. A környező 141 hektár természetvédelmi oltalom alatt áll. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága kijelölt egy vár körüli – zöld színnel jelzett, 23 ismertető táblával ellátott – vártúra ösvényt, ami a terület kulturális és természeti értékeit mutatja be.

 Bármerre járunk Hollókő környékén, a település híressége, a szikla csúcsára épített vár egyszer itt, másszor ott bukkan fel előttünk. A kanyargós cserháti utakon járva Zsunypuszta környékén, Rimócra, Varsányba tartva is megpillanthatjuk a zömök sziklaerődítményt. Messziről persze a legkisebb köd is elrejtheti, sőt, könnyen eltüntetheti a reggeli pára is, – mintha földöntúli, misztikus játékot játszanának az emberrel a tulajdon érzékszervei. Talán van is a dolgokban valami….. A folytatást megtudhatják a várban!

 varVármúzeum

A múzeumban található a Panoptikum, vagyis a „Kacsics-terem”, Fegyverterem, Várkápolna, Kőtár.

Nyitva tartás: November 1.- március 31. időszakban 10:00- 17:30 között csoportoknak (min. 10 főtől) előzetes bejelentkezés alapján, időjárástól függően megtekinthető a vár!
Tel: 06-30/968-1739

 A várból utunk az ófaluba vezessen!

 

falu

Palócföld éke, s egyben Közép-Európa legépebben megmaradt, egységes palóc építészeti stílust tükröző faluja Hollókő, melynek legnagyobb értéke az ófalu nagy részét kitevõ, 58 védett épületet magába foglaló falurezervátum, mely õrzi a XVII. századi népi építészet remekműveit.

Látnivalók:
Palóc Babamúzeum
Erdészeti Múzeum és Kelemen Ferenc fafaragó-népművész állandó kiállítása
Falumúzeum
Postamúzeum
Szövőház
Tájház
Legendák Háza Panoptikum az Ófaluban
 
Vendéglátóhelyek, ahol éhségünket, szomjúságunkat csillapíthatjuk:
Palócz Kávéház
 A Palócz Kávéházba szeretettel várunk minden olyan kedves vendéget, akik ellátogatnak Hollókőre, s egy kellemes séta előtt vagy után meg szeretnének pihenni, helyi süteményt és rétest kóstolni, vagy egyszerűen csak egy kávét gyorsan meginni.
3176 Hollókő, Kossuth út 50.
Tel.: +36-70-365-1687; +35-20-21-77-163
ceb.management@yahoo.com
www.paloczkavehaz.hu
http://www.facebook.com/PaloczKavehaz
Fagyizó
Üzemeltető: Franka József.
3176 Hollókő, Kossuth u. 58.
Tel.: 06/30/454-7576
Katalin Csárda
Valódi palóc ízekkel és ételkülönlegességekkel várjuk vendégeinket hangulatos vendéglőnkben Hollókőn az Ófalu szívében. Zártkörű rendezvények, esküvők, eljegyzések, osztálytalálkozók és családi rendezvények lebonyolítása, csoportok fogadása.
Elérhetőségünk: Hollókő, Kossuth út 67-69.
Telefon: 06/30/499-0558 és 06/20/912-1076
Mívesház
Üzemeltető Antal Attiláné
3176 Hollókõ, Petõfi u. 4.
Telefon: 06/32/380-016 és 06/32/379-257
E-mail: miveshaz@elender.hu
A Mívesház és a Teaház hangulatos portája közvetlenül a fatornyos templom szomszédságában található, mely tavasztól õszig várja vendégeit. Népi ihletésû ajándéktárgyak és ízletes csemegék közül válogathatnak a látogatók.
Programajánlat:
A Mívesház udvarán népviseletbe öltözött asszonyok énekszóval fogadják a vendégeket, majd hollókői szokás szerint barackpálinkát szolgálnak fel. Szabadtéri kemencében vendégeink előtt sütik a túrós lepényt, miközben az asszonyok fonó bemutatót és kukoricapattogtatást tartanak. Egy önként jelentkező hölgyet a menyecskék, beöltöztetnek díszes hollókői viseletbe, majd séta közben megismerkedhetnek a védett falurész látnivalóival.
Séta után a Mívesház pincéjében kialakított borozóban szolgálják fel a szabadtéri kemencében sütött “Kemencés falatok”-t.
Muskátli Vendéglő
A mesés Ófaluban, történelmi nevezetességek között található az 1987-ben nyitott, igényesen kialakított, saját tulajdonú Muskátli Vendéglő, mely falusi környezetben, nyáron hangulatos terasszal, hagyományos palóc ételekkel és élvezetes folklór programmal várja kedves vendégeit.
A családi vendéglőnk ideális helyszín baráti, családi és céges rendezvények lebonyolításához.
 Vendéglőnkben fizethet: bankkártyával, üdülési csekkel és étkezési jeggyel.
 3176 Hollókő, Kossuth út 61.
 Tel/Fax.: +36 32/379-262
 web: www.muskatlivendeglo.hu
 E-mail: hollokomuskatli@mail.globonet.hu
 
Vár Étterem
Hollókő világörökség védett ófalujában, a XVII. század népi építészetét őrző házakban alakították ki a mintegy 140 fő befogadására alkalmas Vár éttermet, melynek teraszán, nyáron további 60 fő elhelyezése biztosított. Egész évben régi falusi ízek, palóc specialitások várják a vendégeket.
Különleges ajánlataink (előzetes egyeztetést követően): 
borkóstoló
bográcsban készített palóc gasztronómiai különlegességek
disznótorok.
3176 Hollókő, Kossuth u. 93.-95.
Tel./fax: 06/32/379-029
Weboldal: www.holloko-varetterem.hu
“Várkapitány pihenője a hollókői vár ódon falai között”
Olthatja szomját hideg üdítővel, sörrel. Éhségét elűzheti kemencében sült lángossal, friss házi rétessel és pogácsával, esetleg hagymás zsíros kenyérrel, melyek alkalmanként, és előrendelésre is kaphatók. Kínálatunk közé tartozik még: kávé, cappuccino, forró csoki, meleg tea, édességek, jégkrémek.
Szeretettel várom vendégeimet a Várkapitány pihenőjében!
Elérhetősége:
Cím: Hollókő Vár
Tel: 06-30/438-2118
E-mail: varbufe@varkapitanypihenoje.hu
www.varkapitanypihenoje.hu
 
Ibolya Büfé
A Hollókőre érkező vendégeket gyors kiszolgálás és finom falatok várják a Nagyparkoló mellett található Büfében. Élményeiket a nálunk vásárolt ajándéktárgyakkal is kiegészíthetik.
Csoportoknak megrendelhető:
házi rétes
kemencében sült lángos
palacsinta
Telefonszám: 20/2577-099
http://www.holloko.hu/hu/turisztikai-szolgaltatasok-holloko/vendeglatohelyek-hollokon.html
 

Amennyiben kellemesen elfáradtak, Hollókőben kipihenhetik magukat, az alábbi szálláshelyeken:

Aranytükrös Vendégház Hollókő
Hollókőn, az Aranytükrös Vendégház kényelemmel, jókedvűen, romantikus hangulatban várja vendégeit! A múlt századi palóc környezetben 21. századi, élményszerző elhelyezés. Az időutazás után megfiatalított visszatérés!
http://szallasok-villany.hu/aranytukros-vendeghaz-296165.html
 
Tugári Vendégház Hollókő
Szeretettel várjuk Hollókőn, az Ófalu és az Újfalu határán, helyi nevén a “Tugáron” található palóc portánkba. Arra törekszünk, hogy a vendégeink igazán otthonosan és kényelmesen érezhessék magukat nálunk, A ház felszereltségét, szolgáltatások körét évről-évre fejlesztjük és bővítjük. Büszkék vagyunk arra, hogy a Tugári vendégház ma már Hollókő egyik legkeresettebb szálláshelye.
http://szallasok-villany.hu/tugari-vendeghaz-292890.html
 
Belák Udvarház Hollókő
A Belák Udvarház a Világörökség részét képező Hollókő községben található, annak csendes, nyugalmas részén, amely az átmenő turistaforgalomtól mentes. Fekvése szerint a falu legszebb kilátással, panorámával bíró portája.
http://szallasok-villany.hu/belak-udvarhaz-23744.html
 
Ispán Vendégház Hollókő
Az Ispán vendégház Hollókő újfalu részében, csendes, nyugodt környezetben, a zajos turistaforgalomtól kissé távolabb helyezkedik el.
http://szallasok-villany.hu/ispan-vendeghaz-24966.html
 
Éva Vendégház
Információ: Mikula Józsefné
3176 Hollókő, Orgona út 19.
Férőhely: 5
Telefon: 06-32/379-248, 06-30/975-0703
Nyitva tartás: egész évben
http://www.fatosz.eu/hu/?l1=szallashely&l2=plug_szallashely&l3=szallasprofile&sz_id=1397
 
Nagyné Tóth Györgyi
3176 Hollókő, Sport út 15.
Férőhely: 6
Telefon: 06-32/379-157, 06-70/201-5546
E-mail: kalaris27@freemail.hu
Honlap: www.holloko.extra.hu
http://www.fatosz.eu/hu/?l1=szallashely&l2=plug_szallashely&l3=szallasprofile&sz_id=307
 
Nyoszolyás Vendégház
Információ: Nagy Ernőné
3176 Hollókő, Béke út 2.
Telefon: 06-32-370-656, 06-30/580-9859
Email: nyoszolya@profinter.hu
Honlap: www.extra.hu/nyoszolyas
http://www.fatosz.eu/hu/?l1=szallashely&l2=plug_szallashely&l3=szallasprofile&sz_id=1399
 
2. nap Szécsény

SZÉCSÉNYI PROGRAMAJÁNLÓ

Szécsény Magyarország északi részén, az Ipoly völgyében fekvő történelmi hangulatú kisváros. Nógrád megye legdinamikusabban fejlődő települése, mely az Ipoly partján, Szlovákia szomszédságában található. A város számtalan kulturális élménnyel ajándékozza meg az ide látogatókat.

kastelySzécsény leglátványosabb épülete a kívül-belül és kiállításaiban is megújult Forgách kastély, mely a magyar vidéki barokk építészet értékes emléke. A történelmi városrész, a kastély és környezete nemrégiben felújításokon ment keresztül. Mára a történelmi belvárost behálózzák a díszburkolatú virágos sétálóutcák. A Forgách kastély szomszédságában található a Várkert. A nagy kiterjedésű gondozott park a sétálni és kikapcsolódni vágyó turisták, fiatalok kedvenc pihenőhelye. A gyönyörű fekvésű terület kavicsos sétányokkal átszőtt tájvédelmi körzet.

Érdemes felkeresni a Ferences templomot valamint a kolostort, mely számos érdekes látnivalót tartogat a kedves vendégek számára.tuztorony

A fő téren magasodik a város jelképe a Tűztorony. Az építmény érdekessége, hogy az altalaj megcsúszása miatt szemmel láthatóan észak felé megdőlt. 2004-ben a Tűztorony története és tűzoltó-kiállítás nyílt meg az épületben. Emeleteiről nagyszerű kilátás nyílik a városra.

Szécsényben egész évben hagyományőrző, folklór és könnyűzenei programok várják a látogatókat. Október 6-án rendezik meg a hagyományos szüreti ünnepséget.

A műemlékekben gazdag, hangulatos kisváros és környéke vonzó úti cél a természetkedvelő turisták körében. A madarászok elsősorban a közeli mocsárvilágot látogatják, ahol számtalan madár talált élőhelyet. A környék igazi vadászparadicsomnak számít, a környező erdők ugyanis nagy-, és apróvadban egyaránt gazdagok. Az itteni települések szinte mindegyike rendelkezik saját vadásztársasággal, vadászházzal. A környék természeti környezete mindehhez változatos terepet nyújt.

Szécsény látnivalói:
Kubinyi Ferenc Múzeum
Szécsény leglátványosabb épülete a Forgách- kastély. Az épület előzménye, a középkori várkastély 1456-ban már áll. A mai barokk kastélyt a Forgách-család 1753-63 táján építette meg. A kastély 2005-ös teljes felújítása után új kiállításokkal várja látogatóit.

A múzeum megtekinthető kiállításai:

TÁRGYAKBA ZÁRT MÚLT
Fejezetek Nógrád megye újkőkorából
 „VÁR ÁLLOTT…”
vártörténeti kiállítás
 „NEMCSAK A NEMZETNEK, DE AZ EGYETEMES EURÓPÁNAK IS SZOLGÁLHASSUNK”
II. Rákóczi Ferenc és Nógrád megye
A XIX. SZÁZAD VÉGI KASTÉLYBELSŐ NŐI LAKOSZTÁLYA
Nyitva tartás: Kedd – vasárnap: 10.00 – 16.00 (hétfő szünnap)
Belépődíj: Diák, nyugdíjas: 300 Ft, felnőtt 600 Ft.
Tel: 32/370-143, e-mail: kubinyi.f@freemail.hu
Szécsény várának maradványai
Az Ipoly völgy szélén, a folyó hajdani teraszának peremén állt egykor a vár. Építésének pontos ideje nem ismert. Egy 1461-ben keletkezett oklevél már megemlékezik róla. A 16. század második felében Disznóssy Ferenc várkapitány felgyújtatta. A külső tornyokkal, széles árkokkal és palánkkal erősített várból csak falrészek, a kilátónak használt északnyugati sarokbástya és a 10 m átmérőjű kör alakú északkeleti sarokbástya maradt meg.
Nyitva tartás:    naponta 10-16 óráig (hétfőn szünnap)
Belépődíj: Felnőtt: 300 Ft, Diák, nyugdíjas: 150 Ft
Telefon: 32/370-143
Tűztorony
A Fő téren magasodik a város jelképe a Tűztorony. A pestis járvány elmúltának emlékére épült fa harangláb helyére építették. A barokk stílusú négyzet alaprajzú tornyot 1893-ban kétemeletes toronnyá alakították a Tűzőrség számára. 1929-ben egy harmadik emelet ráépítésére került sor. 2004- ben a Tűztorony története és tűzoltó kiállítás nyílt meg az épületben.
A Toronyból nagyon szép a kilátás, gyönyörű panoráma nyílik a város szívére, föntről csodálatos felvételeket lehet készíteni.
Nyitva tartás: hétfő – péntek: 09.00. – 16.00
Turisztikai szezonban (május 1.-október 1.) szombat:   10.00.-16.00.
Belépődíj: Diák, nyugdíjas: 100 Ft, felnőtt 200 Ft.
Tel: 32/370-777
Ferences templom és kolostor
Gondozott parkban, az egykori várkerület északnyugati végén áll az 1332-es pápai engedély alapján épített nagyméretű műemlék templom. Szentélyében a 14. század gótikus stílusú jegyei láthatók. Legértékesebb része a sekrestye, amelynek szép csillagboltozatát egyetlen nyolcszögű figurális fejezetű pillér tartja. A jelenlegi barokk hajót 1696-ban építették hozzá. A kolostor 1694-1734 között épült boltozatos kerengővel és zárt díszudvarral. 1989-ben a ferencesek újra birtokukba vették az épületet.
A Rákóczi-terem
A templomból juthatunk fel a kolostor gótikus boltozatú emeleti szobájába. Itt található az ún. Rákóczi-terem, amely szerves folytatása a földszinti helyiségnek. A hagyomány szerint ebben a teremben aludt az 1705-ös országgyűlés során II. Rákóczi Ferenc.
Nyitva tartás: kedd – szombat 09.00. – 16.00 (vasárnap, hétfő szünnap)
Cím: 3170 Szécsény, Haynald Lajos út 9.
Belépés díjtalan, adományokat elfogadnak! Naponta 10.00-16.00 minden egész órában indul ingyenes csoportvezetés. Ettől eltérő időpontokban a kolostor nem látogatható.  
Bejelentkezés előnyt jelent.
Tel: 32/370-076
Szentháromság szobor
Forgách Zsigmond és felesége állíttatta a pestis járvány megszűnésének emlékére a VIII. században.
Kézművesház- Tourinform Iroda
A Keleti–bástyával szemben található a Kézművesház, melyet 2005- ben adtak át. Az európai színvonalú, 200m2 alapterületű épület földszintjén található a  Palócföldi Népi Iparművészek által készített termékek, melyek meg is vásárolhatóak. Az emeleten az 50 főt befogadó konferenciaterem szakmai rendezvényeknek nyújt ideális helyszínt. Ezen túl havi rendszerességgel kiállítások kerülnek megrendezésre.
Nyitva tartás: hétfő – péntek  08.00.–16.30.
Turisztikai szezonban (május 1. – október 1.)  szombat 10.00.-16.00.
Cím: 3170 Szécsény, Ady Endre út 4.
Tel./fax: 32/370-777
 
 

Iratkozzon fel hirlevelünkre

* = required field

powered by MailChimp!

Kapcsolat