Szécsényi tó

 

Oldalak

December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC

A Kistérség

Szécsényi tó

A szécsényi Petofi Horgász Egyesület 1973-ban alakult 12 fovel az akkor még muvelés alatt álló kavicsbányában. A kis csapat erejéhez mérten halakat telepített a tóba, és megkezdte muködését. Ezt elsosorban nemcsak a horgászat, de a horgász sport népszerusítése, új tagok verbuválása is jelentette. A tó és a taglétszám az ido múltával egyre bovült, míg napjainkra csaknem 300 tagot számlál. Az egyesület vezetosége sokat fáradozik azon, hogy az ide látogató horgászok a szabadidejüket kellemesen, hasznosan, szórakoztatóan tölthessék, rendezett, tiszta, kultúrált környezetben. Nemcsak a környék és szuk környezet horgászai keresik fel tavunkat, de az ország szinte minden tájegységérol találkozhatunk itt pihenni, szórakozni vágyó sporttársakkal. Sokan csak azért jönnek el ide, hogy kikapcsolódjanak, lazítsanak egy kicsit az egyre rohanóbb, hajszoltabb és keményebb ÉLET fáradalmait kipihenhessék. Célunk az, hogy ezt a lehetoséget bárki számára biztosítani tudjuk, a békés egymás mellett élés szem elott tartása mellet, horgász és nem horgász vendégeink számára egyaránt. Ehhez azonban nagyon sok és fáradságos munkára van szükség. Aki vendégként ide látogat az csak a felszínt látja, a jó levegot, a tiszta vizet, a rendezett és növényekkel szépen telepített vízpartot, a nyírt füvet, a tetszetos kis faházakat, és a horgászok a kifogott halakat.
 
Az ide látogató turistát, vendéget ez a kép fogadja a tó partján állva. Kellemes, szemet gyönyörködteto látvány azoknak akik szeretik, értik és tisztelik a természetet. A tó látványa nem csak felüdíto de a benne rejtozo halak sokfélesége és nagysága megdobogtatja a horgászni vágyó vízen járó emberek szívét. A halfogás reménye minden horgászt lázba hoz, különösen ha ilyen szép a környezet.
 
A tó látványa az esti órákban a naplemente fényében még varázslatosabb tud lenni, amely szinte megnyugtatja a hajszolt és fokozott életvitelu pihenni vágyó emberek testét és lelkét egyaránt. Sokan keresik fel ezért a tavunkat hétvégeken, pusztán a pihenés, a leki megnyugvás reményében, amit a tó és környezete biztosít számukra.
 
A tó fölött lenyugvó nap bíborba öltözteti a környezetét és a tó felszínét. A béke, a nyugalom pillanatai ezek, amely órákig is eltarthat, ha az ember érti és tiszteli a természetet, a tavat és annak minden rezdülését. Csodálatos látvány, amikor a mélyvörös napsugarak vissza- verodnek a mélykék színt ölto nyugodt víztükörrol. Fantasztikus és megnyugtató látvány.
 
Ez a felszín, melyet csak az lát ilyen idillikusnak, aki vendégként érkezik a tóhoz. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhatott eddig is sok munkába került és fog ezután is a teljes tagság, és különösen az egyesület aktivistái számára. A munka a téli lékeléssel kezdodik.

Lékvágó horgászok kicsi, ámde lelkes csapata küzd az idojárás viszontagságaival, hogy a halállomány sikeresen átvészelhesse a kemény és zord tél megpróbáltatásait.

Az oxigén vízbe juttatása ilyenkor a legfontosabb feladat. A hidegtol függoen elég gyakran kell a kivágott lékeket ellenorizni, felújítani, figyelni, hogy be ne fagyjon ismét. A tél elmúltával, a tavasz beköszöntével a munka is több lesz. A tavalyi nád vágása elengedhetetlen feladat ilyenkor, a zsenge új hajtások, ívó helyet jelentenek a halak számára, ehhez azonban az kell, hogy a régi nádat eltávolítsuk. A nádvágás mellett a tavaszi nagytakarítás emészti fel a legtöbb energiát. Ilyenek a bozót ritkítás, estenkénti kivágása, a fu nyírása, stb. A nyár beköszöntével a vízminoség figyelése és szinten tartása a legfontosabb. A tavaszi táplálék utánpótlás, központi etetés a nyár elején is folytatódik, de már kisebb adagok kerülnek a vízbe, mivel annak felmelegedésével a szerves anyagok is gyorsabban bomlanak, így szennyezve a bomlástermékekkel, gázokkal a vizet, ami fokozott elgázosodáshoz, majd ezt követoen oxigén hiányhoz vezethet, ami a horgászok legfélelmetesebb rémálma, nem is beszélve a halakról. Ilyenkor fokozottan vigyázni kell a víz minoségére, ami nem kevés veszodséggel jár. Víz mintavétel több helyen, majd vegyszeres vizsgálata következik.

A horgász esélyek javítása érdekében évente két alkalommal végzünk telepítést a tavon.

A nagy tó mellett egy halnevelo kis tavacskát alakítottunk ki, ahonnét év vége felé a lehalászást követoen a halakat áttelepítjük a nagy tóba. Kialakításra került a tó környékén több tanösvény is, amelyek a vízpart élovilágát, növényeit, állatait mutatják be szemléletes kis táblákkal, képekkel, magyarázó szöveggel az érdeklodoknek. Nemcsak kikapcsolódni, de tanulni is sokat lehet ezekbol a táblákból annak akinek igénye van elméje és tudása fejlesztésére.

Egész évben nagy feladatot és jelentos anyagi ráfordítást jelent a tó környezetének tisztán tartása, az utak állapotának megorzése. Sóder feltöltéssel évente több alkalommal is javítgatjuk az utakat, hogy mindig biztonságosan megközelítheto legyen ez a kis gyöngyszeme a természetnek bárki számár
 
A nevelotó részlete látható a képen, amely nemcsak szép, de a lehorgászások alkalmával hasznos is, mert halat tudunk telepíteni a nagy tóba, ezzel is javítva az egy fore eso fogási átlagot. Büszkén mondhatjuk, hogy egyesületünk évek óta az élmezonyben található a kifogott halak egy fore eso átlagát tekintve nemcsak a megyében, de országos szinten is.Ez elsosorban az áldozatos, kitartó munka eredménye.
 
Minden eronkkel azon munkálkodunk, hogy még szebbé, még vonzóbbá tegyük tavunkat és környezetét a nagyközönség számára is. A hely szuke miatt itt most nem szólunk olyan feladatokról és teendokrol, melyek szintén szerves részét képezik az egyesület muködésének és célkituzésének. Ebben a bemutató részben is inkább azt szerettük volna érzékeltetni, hogy szukebb környezetünkben, megyénkben is vannak nagyon szép és rendezett, pihenésre és igazi kikapcsolódásra alkalmas helyek. Ennek szinten tartásához viszont nagyon sok munkára van szükség. Reményeink szerint ez a kis gyöngyszeme a természetnek még sokáig megmarad eredeti szépségében, minden ember, a környékén élo állatok és növények megelégedésére.

Bárkit aki szereti a természetet, pihenésre, csendre, kikapcsolódásra vágyik szeretettel várunk és bízunk abban, hogy ha ellátogat a tavunkra olyannyira megnyeri tetszését, hogy visszatéro vendégként üdvözölhetjük legközelebb.
 

http://petofihe.hu/index.htm

 

 
 

Iratkozzon fel hirlevelünkre

* = required field

powered by MailChimp!

Kapcsolat