Ludányhalászi tó

 

Oldalak

December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC

A Kistérség

Ludányhalászi tó

Ludányhalászi vizekben gazdag település. A falu alatt mintegy 800 méterre folyik az Ipoly, mely a községnek és az országnak is határfolyója. Az Ipoly mellett hatalmas öntésterület van, melynek szerepe meghatározó az itt élő állatvilág élőhelye szempontjából.
Megélénkül itt az élet a madár-vonulások során. Honos itt a feketególya, a vetési lúd is előfordul. Élőhelye ez a terület a vadrécének, szárcsának, nádi rigónak, valamint számtalan vízi és parti madárnak. Olykor még jégmadarak is előfordulnak a vizek mentén. A ragadozó madarak közül meg kell említeni a karvalyokat, ölyveket, réti héját. A sok vizes élőhelynek köszönhetően a fehér gólyák kedvenc fészkelő helye községünk. Egy-egy szezonban 10-15 gólyafészeknek is vannak lakói. Költeni rendszeresen visszajárnak és van olyan év, hogy kétszer is költenek.

Az Öreg-tóban és partján ritka növényeket is megismerhetünk és egy vidra család is él itt a halak bánatára.

Jelentős természeti érték a falut körülvevő tórendszer, melynek növény és állatvilága rendkívül gazdag. Honos a környéken a pézsma, a vadkacsa és a gémek különböző fajtái is előfordulnak. Érdekes látnivaló naplementekor a falu dél-nyugati határában elterülő Pontyos-tó felett fickándozó sokezer partifecske, melyek ügyességükkel kápráztatják el az ott sétálókat. Napnyugta után pedig a víz tetejére merészkednek a bátor halak, a légteret eluralják a denevérek.
 
 

 http://oregpotyka.hu/ címen további fontos információk találhatók.

 
 

Iratkozzon fel hirlevelünkre

* = required field

powered by MailChimp!

Kapcsolat