ÁROP-1.1.5.-09/C/B

 

Oldalak

December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC

A Kistérség

„Összefogás Szécsény Kistérség fejlesztéséért”- ÁROP-1.1.5.-09/C/B-2009-0003

A Szécsény Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása “Összefogás Szécsény Kistérség fejlesztéséért” címmel pályázatot nyújtott be a leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése érdekében kiírt, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló ÁROP-1.1.5/C pályázati forrás elnyerésére, mely kedvező elbírálásban részesült. A pályázaton elnyert támogatás összege: 10 623 000 Ft.

A projekt célja olyan kistérségi szintű, fenntartható térségfejlesztési kapacitás kialakítása, amely biztosítja a kistérséget érintő fejlesztések eredményességét ezáltal a közjó helyben élők által is érzékelhető növelését, végső soron a leghátrányosabb helyzetből való kitörését.

A projekt végrehajtása során a következő tevékenységek kerülnek megvalósításra:

Térségfejlesztés szervezése:a kistérség munkaszervezetében egy, a kistérség összes tagtelepülése érdekében a jelen projekt ideje alatt folyamatosan tevékenykedő térségfejlesztési szervező munkatársat alkalmazunk saját teljesítésben. A szervező munkatársat a pályázat elnyerése után választottuk ki. Munkáját 2009. 09. 15-én kezdte meg a Szécsény Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása irodájában.

 

Részvételi alapú tervezés elterjesztése:cél a fejlesztési szakemberek együttműködésének biztosítása, a partnerek bevonásán alapuló tervezés és végrehajtás segítése, ezáltal a térségi kötődés erősítése.

Térségfejlesztési tervezési ismeretek elterjesztése:célja a jó gyakorlatok megismerésével, különböző térségfejlesztési tervezési és végrehajtási módszertanok és azok alkalmazási tapasztalatainak átadásával elérni, hogy a térség lakossága, társadalmi és gazdasági szereplői közös célokat fogalmazzanak meg, a kistérség jövőképével valamennyi érintett csoport azonosulni tudjon a tervezési folyamat végére.

Program alapú fejlesztés meghonosítása:a korábban elfogadott kistérségi programok korszerűsítése, felülvizsgálata, illesztése az új kormányzati és területi politikához az új támogatáspolitikai és intézményi szabályozási és finanszírozási keretekhez.

A kistérségi fejlesztési igényeknek és a térségi stratégiai elképzeléseken nyugvó összehangolt fejlesztési programok tervezésének segítése.

 

Fejlesztések összehangolása és monitoringja:A projekt lényeges eleme a monitoring tevékenység, amely során figyelemmel kísérjük, hogy a projektelemek megfelelő hatékonysággal kerülnek-e végrehajtásra, valamint biztosítják-e a kitűzött célok elérését. A projekt keretében definiált monitoring mutatók segítségével követhető nyomon a fejlesztések/program eredményessége. A térségfejlesztő munkatárs feladata ezek értékelése, és jelentés készítése a Kistérségi Fejlesztési Tanács felé.

Térségfejlesztés társadalmasítása:projektgazdaként a térségfejlesztés minden szakaszában a megfelelő nyilvánosság elérése érdekében az előírásoknak megfelelő módon és tartalommal információt nyújtunk a következő eszközök segítségével:

  • A beruházás helyszínén a pályázati dokumentációban megjelölt “C” típusú tábla elkészítése és elhelyezése,
  • Sajtóközlemények, sajtóhirdetések
  • Rendezvények, képzések
  • Fotódokumentáció készítése,
  • Honlapunkon folyamatosan utalunk az uniós támogatásra
  • A projekttel kapcsolatos nyomtatott és az elektronikus kommunikációs felületeken felhívjuk a figyelmet az EU támogatásra.

Továbbá a projekt keretében létrehozunk és működtetünk egy Fejlesztési Bizottságot, amely a Szécsény Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása Társulási Tanácsa felé javaslattételi és döntés-előkészítési jogosítvánnyal rendelkezik.

A pályázati feltételeknek megfelelően kerül kialakításra a Bizottság, amelyben Önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozások kapnak helyet.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

 
 

Iratkozzon fel hirlevelünkre

* = required field

powered by MailChimp!

Kapcsolat