- SZÉCSÉNY KISTÉRSÉG ÖNKORMÁNYZATAINAK TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA - http://www.szecseny-kisterseg.hu -

Szecsenyfelfalu

Posted By admin On October 17, 2011 @ 10:24 am In | No Comments

A község története

Szécsényfelfalu középkori eredetű település.

Szécsényfelfalu település története a Nógrád Vármegyei Monográfiából /1911./ /dr. Borovszky Samu/

„Szécsényfelfalu /ezelőtt csak Felfalu/ Szécsény közelében fekvő magyar kisközség. Van 114 háza, nagyobbára római katolikus vallású lakosa. Postája Endrefalva, távírója Szécsény, vasútállomása Ludány. 1548-ban Nyakazó György birtoka. A XVI. század közepén a török hódoltsághoz tartozott. 1562-63-ban Hasszán Teszvidzs hűbérbirtoka volt. 1598-ban Dely László volt a földesura. 1754-55-ben Garamszeghy Géczy Imre volt itt birtokos. 1770-ben az úrbéri rendezéskor Géczy Gábor és György, továbbá a Maszticzky és Mágócsy családok voltak az urai. 1826-ban Prónai Ferenc és Zmeskál Ferenc, késobb pedig Prónay Mihály és Zmeskál Sándor. Jelenleg gróf Pejacsevics Mikó Endre a legnagyobb birtokosa. A községbeli úrilakok közül az egyiket Prónay Mihály 1845. tájékán építette, s ez jelenleg gróf Pejacsevics Mikó Endréé. A másikat Glos Sámuel építette 1865 táján, s ez most Glos Joláné, a harmadikat pedig Ambrózy Tamás emeltette 1868-ban, s ez Glos Gézáé. Az itteni róm.kat. templom 1745-ben a régi templom romjaiból épült. 1831-ben és 1873-ban itt is pusztított a kolera. A községhez tartozik Nyerges puszta.„

Látnivalók

1.    Építészeti és történelmi emléke a barokk stílusú római katolikustemplom, mely néhány részletében megőrizte kora-gótikus stílusát is.  A templom műemlék. Az endrefalvai plébánián lévő 1755-ös Canonica Visitáció szerint Szt. János evangélista és apostol tiszteletére 1745-ben építik fel a templomot régi maradványokból. Körülötte temető volt. 1995-ben a torony fazsindelyt kapott. A harangot Brunner József öntötte 1791-ben.A templom védőszentje Szent János apostol. A szentély boltíves, barokk boltozatú. A főoltáron Szent Rókus és Sebestyén fából készült szobra áll.  A szentségház díszítése rokokó. A sekrestye dongaboltozatos. Díszes a szószék: Szent Ilona, Szent Katalin és Szent Borbála szobrai díszítik. A templom oldalán I. és II. világháborús hősök emléktáblája található. A templomkertben lévő Lurdi barlang és a stáció 1964-ben készült.  A  Prónay család két kúriája a XIX. században épült.

2.    Említésre méltó látványosság: néhai Kuris József kovácspatkoló díszes vaskerítése, mely a Rákóczi út 24. alatt található.

 

Civil szervezetek, alapítványok:

1. Felfalui Vadrózsa Nyugdíjas Klub
felfalu@globonet.hu [1]
2. „Szécsényfelfau Községért” Közalapítvány
felfalu@globonet.hu [1]

Article printed from SZÉCSÉNY KISTÉRSÉG ÖNKORMÁNYZATAINAK TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA: http://www.szecseny-kisterseg.hu

URL to article: http://www.szecseny-kisterseg.hu/a-kisterseg/szecsenyfelfalu/

URLs in this post:

[1] felfalu@globonet.hu: mailto:felfalu@globonet.hu

Copyright © 2011 SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG ÖNKORMÁNYZATAINAK TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA.